Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fredrik Skogkvist

Klimatsmart finmiddag på årets Grammisgala

Musik och vegetariskt serveras på Grammisgalan 2021. Människorna bakom galamaten är stjärnkockarna på restaurang Agrikultur i Stockholm.

– Efterfrågan på växtbaserad fine dining har ökat och vi tror absolut att det kommer bli allt vanligare i framtiden, säger kocken Joel Åhlin

Torsdag den 3 juni är det dags för 38:e upplagan av Grammisgalan*, en gala där svensk musik i olika kategorier prisas.

Menyn till banketten är i år skapad av stjärnkockarna Joel Åhlin och Filip Fastén från Michelinkrogen Agrikultur.

Kockarna Joel Åhlin och Filip FasténKockarna Joel Åhlin och Filip FasténKockarna Joel Åhlin och Filip Fastén
Kockarna Joel Åhlin och Filip Fastén Foto: Fredrik Skogkvist

Maten har, i samråd med Ifpi och Oatly, tagits fram enligt WWF:s ”One Planet Plate” som ger en tumregel för vad en genomsnittlig måltid får kosta i CO2e-valuta. För att nå klimatmålen får den gränsen i dag inte överstiga 0,5 kg CO2e per måltid. Årets galameny är helt växtbaserad och genererar 0,39 kg CO2e per kuvert.

– Det är vår uppgift som krögare att alltid fundera ut smarta lösningar som innebär ett lägre klimatavtryck. För oss är den frågan högt prioriterad och vi försöker i så stor utsträckning som möjligt att laga mat efter säsong och med så lokala råvaror som möjligt, säger kocken Joel Åhlin i ett pressmeddelande.

Grammismenyn 2021 består av två rätter:

Foto: Fredrik Skogkvist

Vit sparrisbuljong, dumpling fylld med kräm på grillad persilja, grön sparris och spritärtor.

Foto: Fredrik Skogkvist

Kronärtskockshjärta, grillad lökpesto med pistage, solrosfrön och grönpeppar, ärtpannkaka och rostad sesam-sabayonne.

– Efterfrågan på växtbaserad fine dining har ökat och vi tror absolut att det kommer bli allt vanligare i framtiden. Självklart kräver det att man tänker till en extra gång men det är bara roligt och utvecklande, säger Joel Åhlin.

Galan sänds på TV4 Play och Kanal 7 torsdagen 3 juni mellan 20.00-22.00

Grammis

Grammis är Sveriges äldsta och bredaste musikpris och har delats ut sedan 1969. Syftet med den årliga prisutdelningen är att uppmärksamma och premiera artister, musiker och kreatörer som åstadkommit intressanta produktioner under året. Grammis ska verka som en symbol för en bred och artistiskt ambitiös svensk musikproduktion och stimulera kvalitet, kreativitet och bredd inom svenskt musikliv. Grammis arrangeras årligen av Ifpi Sverige som är de svenska musikbolagens branschorganisation.