Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Cecilia Möller/TV4

Jesper Blomqvist: ”Folk är överraskade över att jag kan baka”

Jesper Blomqvist vann årets säsong av Hela kändis-Sverige bakar tillsammans med Marcus Allbäck. Den före detta fotbollsspelaren berättar om receptet till seger, sin framgångsrika pizzeria och varför han väljer titeln stjärnbagare framför matchens lirare.

Grattis till segern! Vi börjar med en klassisk sportfråga– hur känns det?

– Det känns ganska overkligt att jag och Marcus gick och vann det hela. Det hade vi inte räknat med från början kan jag säga. Jag gillar mat och bakning, jag jobbar till och med med mat. Men när man skulle vara i team om två så var det lite utmanande. Marcus var kanske inte riktigt lika hängiven och erfaren från början men han var snabb på att anpassa sig. Vi fick till ett bra samarbete där våra roller blev tydliga.

Hur förberedde du dig, hade du träningsläger innan?

– Jag hade ganska mycket träningsläger hemma, jag bakade i tre, fyra veckor innan. Man skulle skriva recepten så det var ju dels att baka dem och sedan ändra lite så det blev bra. Så det blev mycket paj och bullar i ett par veckor.

Hur reagerade du när du fick frågan om att vara med? 

– Jag är bara med på saker som jag vet att jag kommer tycka är kul och där jag kommer lära mig något. Och så givetvis där jag kommer att träffa nya människor. Sedan var det jättekul att umgås med Marcus igen. Men jag brinner för mat, jag driver pizzerian 450 gradi på Lidingö och läser en sommelierutbildning just nu, så det är ett stort intresse.

Hur står sig den här vinsten mot en vinst i en fotbollsmatch?

– Det är extra roligt att vinna när det är ett helt nytt ämne. Nu kommer folk fram till mig och pratar om det här programmet. Det var i princip bara mina närmaste som visste att jag hade det här intresset så där märker jag en skillnad, folk är överraskade över att jag kan baka. Jag har bakat betydligt mer efter programmet eftersom jag lärde mig mycket där, både av juryn och programledarna.

Kan du se några likheter mellan fotboll och bakning?

– Jag tycker att vi klarade av själva stressmomentet väldigt bra, vi var fokuserade hela tiden och körde vår grej. Vi försökte göra vårt bästa hela tiden tills tiden var slut. Jag har varit med i några andra tävlingsprogram också på tv och tävlingspressen är rolig, jag går igång på den. Och där kanske inte alla andra deltagare kände likadant. Det är nog en fördel att man inte blir uppstressad över att det är tävling, jag har tävlat hela livet och då gör man sitt bästa under den tiden man har. Mer än så kan man inte göra.

Du driver en av Sveriges bästa pizzerior, kunde du ta med dig något därifrån till tävlingen?

– Jag har lärt mig mycket om jäsning, hur det fungerar och vad man ska tänka på. Så det var nog en liten del i detta, att bemästra jäsning är inte helt enkelt. Men jag har lärt mig mycket. Vi har en väldigt bra deg på pizzerian, vi har vunnit priser för vår pizza. Det är tydligt att det är en trend med pizza, många undrar hur vi gör. Snart kanske de också frågar hur jag bakar mina bullar och tårtor efter att ha sett finalen.

Vilka var era olika roller i tävlingen, vem stod för vilka egenskaper?

– Jag hade nog lite mer övergripande koll på recepten och vad vi skulle göra, när det kom till bakningen så hakade Marcus på. Sedan blev han vår okrönte kung i dekorationer och upplägg, även om han klippte plastblommor någon gång. Så jag var nog mer för smak och utförande och han stod för det estetiska.

5 snabba

Tåpaj eller kantarellpaj?

– Kantarellpaj är överlägset. Jag har plockat en hel del kantareller i mitt liv och får fortfarande kantareller från mina föräldrar som plockar i fjällen. Det finns inget bättre än en macka med kantarellstuvning. Ska man lyxa till det så ska det vara smördegsbakelse med kantarellfyllning.

Matchställ eller förkläde?

– Det beror på hur många stjärnor det är på dem, haha. Det är lite samma grej faktiskt, har man vunnit fem mästerskap i Italien så får man en stjärna på tröjan så det är lite samma. Men det var väldigt överraskande att vi fick stjärnorna nu i tävlingen.

Försäsong eller förgräddning?

– Båda är otroligt nödvändiga för att det ska bli ett bra resultat. Båda är också lite halvtråkiga att göra men absolut nödvändiga för att det ska bli ett bra slutresultat. 

Lårkaka eller småkaka?

– Det finns inget värre än lårkakor, de är svåra att behandla och gör ont. Småkakor är en favorit, jag hade en mormor en gång i tiden som alltid hade sju sorter hemma så det första man gjorde var att springa dit och kolla vad som fanns.

Matchens lirare eller veckans stjärnbagare?

– Som livet är just nu så var det stjärnbagare som smällde ett snäpp högre faktiskt.

Alla deltagare i Hela kändis-Sverige bakar 2021Alla deltagare i Hela kändis-Sverige bakar 2021Alla deltagare i Hela kändis-Sverige bakar 2021
Alla deltagare i Hela kändis-Sverige bakar 2021 Foto: Cecilia Möller/TV4